• news

    Eindhovens Dagblad: TU/e Contest Eindhoven: Van brailletoetsenbord tot lichtgevend sportshirt

    2018-05-23
    Profielfoto

    Een wedstrijd waarbij slimme studenten met innovatieve ideeën niet alleen een geldbedrag kunnen winnen, maar ook direct aan het bedrijfsleven gekoppeld worden. Dat is het idee van de TU/e Contest. 

    Jelle Krekels 22-05-18, 19:45 Laatste update: 20:28 

    Of ze zich nu in willen zetten voor het verbeteren van de wereld, of gewoon zo snel mogelijk heel veel geld willen verdienen. Twintig jonge ondernemers die in de finale staan van de TU/e Contest moesten dinsdag de jury ervan overtuigen waarom zij een van de felbegeerde geldprijzen verdienden.  Van de 120 aangemelde innovatieve ideeën, zijn twintig finalisten geselecteerd die gisteren hun idee aan grote bedrijven als ASML en DAF mochten pitchen. 

    De uitvindingen varieerde van een meedenkende waterfles tot een handschoen die intieme aandacht met vroeg-geboren baby's voor ouders mogelijk maakt. De studenten dingen mee voor geldprijzen van in totaal 16.000 euro in drie categoriën: Prototype, Idee en Studententeams. 

    De ASML Maker Award ging naar 'Tipo', een prototype van een braille-toetsenbord voor de smartphone. Het beste idee was volgens de jury het idee van Ratio. Die start-up wil door middel ratio-technologie bedrijven helpen betere producten te ontwikkelen in minder tijd en tegen lagere kosten. Het studententeam T.E.S.T won de prijs voor beste studententeam. Dat team ontwikkelt een nieuwe, kleine biosensor die in staat is om concentraties van geneesmiddelen in het bloed te meten met minimale hoeveelheden bloed. 

    Naam: Ayushman Talwar
    Innovatie: Braille-toetsenbord voor de smartphone 'Tipo'
    Ooit afgevraagd hoe iemand die niet kan zien een lief bericht aan zijn partner stuurt op een publieke plek? Nu zijn blinde en slechtziende mensen vooral toegewezen op spraakapps als Siri en Alexa. ,,En dat levert vreemde situaties", vindt Ayushman Talwar. ,,Hebben blinden mensen geen recht op privacy?"  Zie hier een van de vele problemen die Talwar wil oplossen met zijn zelfontworpen en bedachte braille-toetsenbord voor de smartphone. ,,In 2018 is er een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat blinden en slechtzienden de aansluiting met de snel veranderende digitale wereld verliezen doordat knoploze smartphones niet zijn toegerust op hun eisen." De 24-jarige Industrial Design student ontwikkelde een plug-in toetsenbord met acht knoppen waarmee de gebruiker iedere gewenste lettercombinatie kan maken. Niet alleen kunnen ze hiermee op een makkelijke manier privé-gesprekken voeren in de openbare ruimte, het dient ook als leermiddel voor mensen die nog geen braille kennen. 

     

     

    Naam: Ranice janssen, Rowan appelman, Fleur de koning, Jelte Schlatmann
    Innovatie: Sportshirt dat oplicht bij beweging - 'Les' Light Emitting T-shirt
    Hardlopen of sporten in de winter doe je het liefst 's ochtends of 's avonds. Maar de lampjes of vernufitgheden die je daarvoor gebruikt zijn of leeg, of onprettig tijdens het dragen. De studenten achter 'Les' willen een T-Shirt ontwikkelen dat oplicht als je erin beweegt. ,,We zijn allemaal fanatieke sporters en vonden het erg frustrerend dat je bent overgeleverd aan oncomfortabele toepassingen om te sporten in het donker", zegt Jelte Schlatmann. De 22-jarige Technische Natuurkunde student wil met het prijzengeld een eerste prototype realiseren. De vezels in het shirt zetten beweging om in licht. Het shirt wordt zichtbaar in het donker vanuit elke hoek, waardoor je als sporter goed zichtbaar wordt voor andere weggebruikers.

     

    Naam: Freek Teunen en Jason van Eunen
    Innovatie: Brengt (virtuele) speeltuin naar het ziekenhuisbed - Playground VR
    ,,Buiten spelen is niet alleen goed voor creativiteit en gezondheid van een kind maar ook voor de sociale vaardigheden", zegt Freek Teunen van PlaygroundVR. ,,Het is daarom extra jammer dat kinderen die langdurig aan een ziekenhuisbed gekluisterd zijn, dit niet meer kunnen." De twee studenten Innovatieve Technologie willen dat veranderen door een virtuele speeltuin naar het ziekenhuisbed te brengen. ,,Kinderen kunnen hierdoor vanuit het bed toch spelen met vrienden en andere kinderen. Dat is goed voor de  creativiteit en sociale interactie." Veel speelruimtes in ziekenhuizen worden volgens de studenten weinig gebruikt omdat ze verouderd zijn. Met ons idee kunnen kinderen alles wat ze normaal op het schoolplein zouden doen zoals verstoppertje, tikkertje en balspellen. Maar dan terwijl ze herstellen of in afwachting zijn van een behandeling.